HockeyNews
PLUS

GENOMGÅNG: Oskarshamn utslaget – så ser läget ut inför nästa säsong

(27003) Genomgång Oskarshamn
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 14 mars 2023

FacebookXWhatsApp

Säsongen tog slut ikväll för Oskarshamn efter förlust hemmaplan.
Nu finns en hel del frågor att besvara till nästa säsong.
HockeyNews.se:s Alexander Nilsson och Mattias Ek har gått igenom truppläget inför kommande säsong.

I vanlig ordning gick Oskarshamn bättre än vad merparten trodde på förhand och man leddes igen av en lysande förstakedja, i år också med understöd av ett par extra pusselbitar. Man sjabblade däremot själva bort kvartsfinalplatsen när man föll i sista omgången mot ett HV71 som redan säkrat kontraktet. Och till nästa år får man i vanlig ordning se sig själva bygga om och tvingas ersätta ett par succénamn.

IKO sägs ha gjort klart med hemvändaren, Luleåbacken Oscar Engsund, på ett långt kontrakt vilket såklart är en prestigevärvning av yttersta mått då man slogs mot klart större klubbar. En värvning som säger en hel del om var IKO nu är och var man är på väg i hockeyvärlden. En klassback som kommer att göra nytta.

Den stora frågan är såklart hur man ska klara av att ersätta Antti Suomela som drar till Schweiz. Den finske centern vann både SHL:s poängliga och skytteliga på 37 mål och utsågs till ligans främste spelare. Det är inte meriter man ersätter i en handvändning.

Spelare med kontrakt
Joe Cannata, mv, 2024, Niclas Burström, b, 2025, Hugo Jonasson, b, 2025, Lukas Pilö, b, 2024, David Quenneville, b, 2025, Blaine Byron, fw, 2024, John Dahlström, fw, 2024, Jonas Engström, fw, 2025, Johan Johnsson, fw, 2026, Patrik Karlkvist, fw, 2028, Ahti Oksanen, fw, 2024, Hampus Plato, fw, 2024, Jiri Smejkal, fw, 2024, Hynek Zohorna, fw, 2025

Kommentar: En stor del av kärnan i truppen är säkrad över nästa säsong, eller längre än så i vissa fall, däribland Patrik Karlkvist. Har även Jiri Smejkal på kontrakt, men det kan bli svårt att hålla honom kvar då det ryktas om NHL för det tjeckiska loket. Imponerande svängning på säsongen för backen David Quenneville som gick från frysboxen till nytt kontrakt. Underskattade Oksanen är också kvar. Allt som allt en solid kärna, men där stjärnor ska ersättas. Allt är som vanligt i Oskarshamn med andra ord.

Spelare utan kontrakt
Tim Juel, mv, Rasmus Bengtsson, b (lån), Emil Martinsen Lilleberg, b (lån), Robin Norell, b, Juuso Riikola, b, William Worge Kreü, b, Cam Brace, fw, Myles Powell, fw, Johannes Salmonsson, fw, Antti Suomela, fw

Kommentar: Poängkungen Suomela har kontrakt med IKO, men har redan presenterats av Lausanne i Schweiz så han kommer lämna och det är såklart ett blytungt tapp. Oskarshamn måste däremot ersätta Tim Juel och Juuso Riikola som varit två nycklar denna säsong. Lyckas man skaka lös Rasmus Bengtsson på heltid från HV71? Sportchef Fröberg har visat tidigare att han är en hejare på att lyckas med det mesta och det bästa han han tar in till laget.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!